3 lis 2012

Halloween :-o

Halloween w tym roku ładnie się udało, był Jack-o'-latern i pyszne muffinki z pajęczyną ;)







Muffinki nie tylko ładniutkie, rodzinka orzekła, że są również przepyszne. Zrobiłam je na podstawie lekko zmodyfikowanego przepisu dwiechochelki
Modyfikacja polegała głównie na użyciu xylitolu zamiast cukru pudru i to był strzał w dziesiątkę :)

Ksylitol to cukier brzozowy, który ma 40% mniej kalorii i jest zdrowy :) Fenomen ksylitolu polega na tym, że w molekule ma 5 a nie 6 atomów węgla, dzięki czemu daje odczyn zasadowy w organizmie, a nie kwasowy jak cukier tradycyjny. W efekcie niszczy bakterie a nie powoduje ich rozwój. Używanie ksylitolu redukuje ryzyko próchnicy zębów.

Minusem ksylitolu jest jedynie jego wysoka cena... Ale się mogliśmy zdrowo opychać słodkościami :) Nie słodzimy nic oprócz wypieków, więc zużycie mamy niewielkie, czasem się można szarpnąć na odrobinę słodkiego luksusu ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz